Μέθοδος Montessori
Η μέθοδος Montessori επικεντρώνεται στην ιδέα ότι τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα και πρόθυμα να μάθουν
Η εκπαίδευση Montessori είναι μια εκπαιδευτική προσέγγιση που αναπτύχθηκε από την Dr. Maria Montessori, Ιταλίδα γιατρό και εκπαιδευτικό, στις αρχές του 20ου αιώνα. Η μέθοδος Montessori επικεντρώνεται στην ιδέα ότι τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα και πρόθυμα να μάθουν, και ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι να καλλιεργεί και να υποστηρίζει αυτή την έμφυτη επιθυμία για γνώση.
9 μηνών - 99 χρονών
ηλικία
6 ημέρες
εβδομαδιαίως
60’
συνεδρία
μέγεθος τάξης
8 παιδιά
Βασικές αρχές της μέθοδου Montessori
Οι βασικές αρχές της εκπαίδευσης Montessori περιλαμβάνουν:
- Μάθηση που καθοδηγείται από το παιδί: Τα παιδιά ενθαρρύνονται να ακολουθούν τα ενδιαφέροντά τους και να επιλέγουν τις δικές τους δραστηριότητες μέσα σε ένα προετοιμασμένο περιβάλλον. Οι δάσκαλοι λειτουργούν ως οδηγοί, παρατηρώντας την πρόοδο του παιδιού και προσφέρουν βοήθεια όταν χρειάζεται.
- Προετοιμασμένο περιβάλλον: Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι προσεκτικά σχεδιασμένες και εξοπλισμένες με υλικά που είναι ειδικά προσαρμοσμένα στις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών. Αυτά τα υλικά είναι συχνά πρακτικά και αυτοδιορθώνονται, επιτρέποντας στα παιδιά να μάθουν μέσω της εξερεύνησης και της ανακάλυψης.
- Ομάδες μικτών ηλικιών: Οι τάξεις Montessori έχουν συνήθως ομάδες μεικτών ηλικιών, επιτρέποντας στα μικρότερα παιδιά να μάθουν από μεγαλύτερους συνομηλίκους και στα μεγαλύτερα παιδιά να ενισχύσουν τη μάθησή τους διδάσκοντας νεότερα.
- Ελευθερία εντός ορίων: Ενώ δίνεται στα παιδιά ελευθερία να εξερευνούν και να μαθαίνουν με τον δικό τους ρυθμό, υπάρχουν επίσης σαφή όρια και προσδοκίες που θέτει ο δάσκαλος για να εξασφαλίσει ένα σεβασμό και εύρυθμο περιβάλλον μάθησης.
- Εστίαση στην Ανεξαρτησία: Η εκπαίδευση Montessori δίνει μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της αυτοπειθαρχίας στα παιδιά. Οι δραστηριότητες έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν την αυτοφροντίδα, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων.
- Ολιστική Ανάπτυξη: Η εκπαίδευση Montessori εκτιμά την ανάπτυξη ολόκληρου του παιδιού – συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής, κοινωνικής, συναισθηματικής και σωματικής ανάπτυξης. Οι δραστηριότητες έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις πτυχές της ανάπτυξης ενός παιδιού.
Δραστηριότητες
Αναλυτικό Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων
Οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά
Παρακάτω αναφέρουμε αναλυτικά τα οφέλη της μεθόδου Montessori: αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενίσχυση φυσικής και νοητικής ανάπτυξης, προώθηση δημιουργικότητας, ανεξάρτητη μάθηση, αύξηση συγκέντρωσης, κοινωνικές δεξιότητες, ανεξαρτησία και ενδιαφέρον για τη μάθηση.
Αυξημένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.
Ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοδιαχείρισης.
Ενίσχυση της φυσικής και νοητικής ανάπτυξης.
Προώθηση της δημιουργικότητας και της αυτοέκφρασης.
Ενθάρρυνση της ανεξάρτητης εξερεύνησης και μάθησης.
Ανάπτυξη της συγκέντρωσης και της αυτοεπίλυσης προβλημάτων.
Άλλες Υπηρεσίες
Ενημερωθείτε για τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Ουράνιου Τόξου.
Messy and Sensory play
Το “Messy and Sensory play” ενθαρρύνει τα παιδιά να εξερευνούν με υλικά όπως λάδι, αλεύρι, χώμα, βαφές κ.α., προωθώντας την αισθητηριακή και κινητική τους ανάπτυξης.
Clay Play
Το “Clay Play” ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων μέσω του πηλού, προωθώντας τη φαντασία και την εξερεύνηση με διαφορετικά υλικά και τεχνικές.
Υπόλοιπες Υπηρεσίες
Στο Ουράνιο Τόξο, προσφέρουμε μια ποικιλία υπηρεσιών που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη των παιδιών. Από Messy, Sensory & Clay Play πάρτι μέχρι εκπαιδευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών, καθώς και την εφαρμογή παιδαγωγικών μεθόδων όπως τα σχολεία Reggio Emilia.